menu Programma

Sounds Like Juggling

Een jongleerconcert van Guido van Hout en Arthur Wagenaar i.s.m. Veenfabriek, Gaudeamus Muziekweek, Korzo en Werkplaats Diepenheim

word nu veenfriend
muziektheaterjonglerenpatronen

Ratelende ballonnen, zoemende stokken, vliegende speakers, een enorme knikkerbaan vol sensoren: zo heb je jongleren nog nooit gehoord, en muziek nog nooit gezien!

Componist Arthur Wagenaar en jongleur Guido van Hout bundelen hun krachten, en laten muziek en jongleren tot iets heel nieuws versmelten. Dankzij zelfgebouwde instrumenten wordt jongleren muziek, en maak je muziek door te jongleren. Mede-uitvinder en speler is Dianne Verdonk. Aleš Hrdlička is de vierde muziekjongleur. Eindregie is in handen van Joeri Vos (Veenfabriek).

Sounds Like Juggling draait om patronen. In jongleren, in muziek, in het leven. De kracht en de schoonheid van patronen, maar ook vastzitten in patronen, en vooral het doorbreken van patronen.
Een kunst die belangrijker is dan ooit. Sounds Like Juggling: een fantastisch circus van beweging en klank, waar de spelregels voortdurend veranderen en niets onmogelijk is.

Sounds like juggling ging in première op 25 september 2020 tijdens festival Cirquemania, in Korzo, Den Haag.
Kijk hier hoe de voorbereidingen verliepen!

"In deze bijzondere crossover moeten de muziekjongleurs letterlijk en figuurlijk verschillende ballen in de lucht houden."
– Theaterkrant
Lees meer

Schuif op woensdag 9 september aan bij de Veenfabriek voor de Veenproef Sounds Like Juggling. Geniet van een heerlijk driegangendiner – speciaal samengesteld voor deze avond – en proef mee van de eerste scènes en muziek van deze muziekjongleervoorstelling in wording.

gastspreker Jelger Kroese
Jelger Kroese is een software ontwikkelaar en kunstenaar werkend op het raakvlak van interactieve media, biologie en educatie. Hij deed een bachelor Biologie aan Universiteit van Amsterdam en een master Media Technology aan Universiteit Leiden. Naast zijn werkzaamheden in zijn studio in Amsterdam werkt hij part-time voor het Centre for Innovation van Universiteit Leiden, waar hij samen met wetenschappers, docenten en studenten interactieve media ervaringen ontwikkelt voor het onderwijs.
Bij de Veenproef Sounds Like Juggling deelt Jelger zijn fascinatie voor processen thema aan de hand van voorbeelden uit zijn eigen werk en de wereld om ons heen:

Wat hebben een termietenheuvel, een stad, de financiële markt en een gedachte met elkaar gemeen? Allemaal worden ze gevormd door emergente processen. Processen waarbij door interactie van simpele factoren nieuwe entiteiten (patronen, organismen, systemen) ontstaan met eigenschappen die niet aanwezig zijn in de factoren waaruit ze zijn ontstaan. Simpel gezegd: “Het geheel is méér dan de som der delen.”

Jelger Kroese onderzoekt deze processen door ze waarneembaar te maken via geluid, beeld en beweging. Met zelf gebouwde software en hardware creëert hij hieruit interactieve werken die, net als een emergent systeem, een vorm van autonomie hebben.

gastspreker Jelger Kroese
gastspreker Jelger Kroese

augustus

di 10 Herberg de Pol, Diepenheim / Kunstenfestival Heimland 16:00u – 17:00u tickets
di 10 Herberg de Pol, Diepenheim / Kunstenfestival Heimland 20:00u – 21:00u tickets
wo 11 Herberg de Pol, Diepenheim / Kunstenfestival Heimland 16:00u – 17:00u tickets
wo 11 Herberg de Pol, Diepenheim / Kunstenfestival Heimland 20:00u – 21:00u tickets
za 21 's-Hertogenbosch / Verkadefabriek Festival Boulevard 16:00u – 17:00u tickets
za 21 's-Hertogenbosch / Verkadefabriek Festival Boulevard 19:00u – 20:00u tickets
zo 22 Zeist / Slottuintheater 14:30u – 15:30u tickets

september

vr 10 Utrecht / Gaudeamus Muziekweek / Tweetakt tickets
za 11 Utrecht / Gaudeamus Muziekweek / Tweetakt tickets
zo 12 Utrecht / Gaudeamus Muziekweek / Tweetakt tickets
zo 19 Rotterdam / Maaspodium tickets
ma 20 Enschede / Vrijhof | University of Twente 19:30u

Bekijk ook