menu Programma

MARIA MARIA MARIA

Een wonderlijke vertelling over de bekendste Moeder ter wereld en haar kinderen

word nu veenfriend
WonderenTroostVergevingMuziekTheater

De kaartverkoop voor de voorstellingen in Den Haag is gestart. Leiden en Amsterdam volgen binnenkort.

MARIA MARIA MARIA is een wonderlijke vertelling over de bekendste Moeder ter wereld en haar kinderen. Vol inspiratie, twijfel, troost en muziek. Jacobien Elffers speelt Maria. De Moeder van iedereen. Begeleid door muzikanten vertelt ze over haar leven en dat van haar kinderen. Geïnspireerd op de verhalen uit de Bijbel en de Koran, persoonlijke verhalen van de muzikanten en liederen over bizarre middeleeuwse wonderen. Er is best een kans dat er dingen zijn waar je om moet lachen, of waar je boos van wordt.*
Hopelijk blijft er tijd over voor vragen.
Hoe is het om al tweeduizend jaar in het middelpunt van de aandacht te staan?
Waar doe je goed aan?

Als iemand alleen en verlaten is, is zij er, dichtbij, zoals ze naast haar zoon was toen iedereen hem in de steek liet. Maria beschermt altijd haar kinderen en verdedigt ons tegen gevaar, zelfs als we de weg kwijtraken of onze redding in gevaar brengen. Ze hoort onze stemmen, zelfs degenen die in ons hart gesloten blijven. Maria is er, ze bidt voor ons en ze bidt voor degenen die niet bidden. Omdat ze onze moeder is.
Paus Franciscus, 24 maart 2021

De muzikanten van de Veenfabriek laten zich voor MARIA MARIA MARIA inspireren door een rijke historie aan Marialiederen uit de middeleeuwen en het vroege christendom. Van de 13de eeuwse Cantigas de Santa Maria uit Spanje die vertellen over de opzienbarende wonderen van Maria, tot aan oude Marialiederen uit Syrië in het Aramees, de taal waarin Jezus sprak. Als moderne pelgrims feesten, dansen en spelen de muzikanten voor de Moeder. Met percussie, electronica, gitaar, klarinet, trombone, altviool en de betoverende zang van de Marokkaanse zanger Anass Habib.

*) (A)THEÏSME GEEN PROBLEEM
Deze voorstelling is voor iedereen toegankelijk ongeacht je geloofsovertuiging of -twijfel en is niet bedoeld iemand ergens van te overtuigen. Alle gelijkenissen met bestaande personen, heiligen, godheden, historische gebeurtenissen en dromen berusten misschien op toeval en misschien niet, waarmee we het bestaan van toeval ontkennen noch erkennen. Niets in deze voorstelling is beledigend bedoeld, toch is ondanks een zorgvuldig creatieproces niet uit te sluiten dat iets uit de voorstelling door iemand zo ervaren kan worden. Er mag over deze voorstelling nagepraat worden. Zowel met de makers en andere toehoorders als met derden. Als de voorstelling onverhoopt nieuwe inzichten oplevert, een wereldbeeld verandert, inspireert en/of aanzet tot bepaalde voornemens, dan zijn alle eventuele daaruit voortvloeiende veranderingen in manier van leven, geloven, of anderszins, geheel de verantwoordelijkheid van de toehoorder en niet van de Veenfabriek.

MARIA MARIA MARIA ging op 1 september 2021 in première in Scheltema in Leiden.
De voorstelling speelt in 2022 o.a. in Den Haag, Amsterdam, Leiden, Utrecht en Haarlem.

"Maria Maria Maria is fenomenaal muziektheater dat je moet zien om het te geloven"
– de Volkskrant (Vincent Kouters)
Lees meer
"De smart van Maria siddert door je lijf in weergaloos muziektheater"
– Trouw (Hanny Alkema)
Lees meer
"Is er iemand in de Nederlandse podiumkunsten die de emotionele intensiteit en precisie van Jacobien Elffers evenaart?"
– Theaterkrant (Marijn Lems)
Lees meer
“Hoogtepunt was de bevalling, het baren. De verschrikking, de vervuldheid en de kots. De muziek met het opzwepende karakter.”
– Publieksreactie
Een muzikale voorstelling die zich liet inspireren door vele verschillende culturen, historische elementen en hedendaagse verschijnselen.
– Leids Cement (Sophie Jansen)
Lees meer

april

di 19 Amsterdam / Frascati 20:30u – 22:00u tickets
wo 20 Amsterdam / Frascati 20:30u – 22:00u tickets
do 21 Den Haag / Lutherse Kerk 20:00u – 21:30u tickets
vr 22 Den Haag / Lutherse Kerk 20:00u – 21:30u tickets
za 23 Den Haag / Lutherse Kerk 20:00u – 21:30u tickets

mei

vr 6 Leiden / Stadsgehoorzaal: Breezaal tickets
za 7 Leiden / Stadsgehoorzaal: Breezaal tickets
zo 8 Leiden / Stadsgehoorzaal: Breezaal tickets
zo 8 matinee / Leiden / Stadsgehoorzaal: Breezaal tickets

Bekijk ook