muziektheaterconcertinstallatieperformance
Alles groeit.
Alles sterft.
Alles wordt geboren.
Aminozuren en sterrenstelsels; multinationals en kankergezwellen; mensen, bijen en slijmzwammen.
GROEI is een muziektheatervoorstelling en levende installatie. In coproductie met Veenfabriek creëert muziektheatercollectief Susies Haarlok een meeslepende audiovisuele trip. Samen met actrice Ruta van Hoof laten de vier muzikanten/performers Harald Austbø, Tjalling Schrik, Wessel Schrik en Arthur Wagenaar in een vijftal hoofdstukken allerlei aspecten van groei zien, horen en voelen. Van evolutie tot economie, van de Cambrische explosie tot het posthumanisme. Dit alles in een high- èn lowtech-installatie van Ruta van Hoof en John van Oostrum, die gedurende de voorstelling groeit tot een betoverend en imposant levend wezen.
We nemen je mee op een trip naar het binnenste van een cel, verplaatsen ons in een woekerend megabedrijf, gaan op een tijdreis naar het ontstaan van het leven op aarde, en naar een visioen op de toekomst van de mens. Of je dat nu troost of angst aanjaagt: je ervaart dat alle leven met elkaar verbonden is, van microscopisch klein tot astronomisch groot, van ver verleden tot toekomst. Met daar ergens tussen in, het verschijnsel mens. Groei als alomtegenwoordige kracht, een van de belangrijkste voorwaarden voor leven en dood.
Vernietigend, maar ook scheppend.
GROEI gaat in de zomer van 2021 in première.
Online kruisbestuiving-sessies op 18 januari en 1 februari
In de aanloop naar de Veenproef GROEI en de voorstelling GROEI gaan we tijdens twee online sessies met Naturalis wetenschappelijk de diepte in en op jacht naar inspiratie en wijsheid.
Je kunt de online sessies gratis -allebei, of los van elkaar- bijwonen.
Aanmelden doe je door een mailtje te sturen naar info@susieshaarlok.nl en dan krijg je de link toegestuurd.
Eerste online sessie: maandag 18 januari van 15.00-16.00 uur
Voor de eerste kruisbestuiving tussen de makers en wetenschappers gaat Susies Haarlok in gesprek met prof. dr. Biesmeijer (wetenschappelijk directeur Naturalis) en zijn onderzoeksteam over: De Bij.
Onderwerpen die voorbij komen zijn: de bij als levensvorm, het sociale leven van bijen, het belang van de bij voor de mens.
Tweede online sessie: maandag 1 februari van 15.00-16.00 uur
Voor de tweede kruisbestuiving tussen kunst en wetenschap gaat Susies Haarlok in gesprek met prof. dr. Renema over het Cambrium. Het Cambrium is een geologisch tijdvak (542-488 miljoen jaar geleden) waarin een gigantische diversiteit aan fossielen van meercellige organismen is gevonden. In de miljarden jaren hiervoor kwamen alleen eencelligen en hele simpele organismen zoals sponzen voor. Over de precieze oorzaak van de plotselinge toename (‘explosie’) van nieuwe soorten wordt getwist. Wat vaststaat is dat dieren voor het eerst actief begonnen te bewegen, te paren en elkaar te bejagen. Dit zorgde voor een enorme evolutionaire wapenwedloop waaruit de meest bizarre wezens ontstonden, die uiteindelijk massaal zijn uitgestorven.