menu Programma

Stilte en de kunst van verdwijnen

een duet voor stem en trombone

word nu veenfriend
MUZIEKTHEATERRESONANTIEKUNSTEXTASE

In Stilte en de kunst van verdwijnen wordt de stilte bezongen, toegeschreeuwd, betoeterd, vervloekt en omhelsd in een duet voor stem en trombone.

Wie stilte ervaart beschrijft het vaak als een gevoel van oplossen in de omgeving of van het vervagen van ruimte en tijd. De stilte is een bron van creativiteit, contemplatie en genezing. Maar ook een schuilplaats voor hallucinaties, angsten en gevoelens van eenzaamheid.

Talloze componisten, schrijvers en kunstenaars probeerden de ziel van stilte te vatten. Trombonist Bastiaan Woltjer en actrice Jacobien Elffers verkennen hun werk en doen met deze muzikale voorstelling een eigenzinnige poging.

Bastiaan Woltjer over Stilte en de kunst van verdwijnen:
Stilte is het kader waarbinnen muziek wordt uitgevoerd. In deze voorstelling wil ik het omdraaien; muziek is het kader waardoor we de stilte binnengaan. We dalen af in het duister, staan stil bij werk van kunstenaars en componisten als John Cage en Mark Rothko, en eindigen bij onszelf. Willen we verdwijnen in deze stilte of ontdekken we nieuwe kleuren?’

Stilte en de kunst van verdwijnen speelde in februari 2019 in Scheltema Leiden en in de Dokzaal in Amsterdam en in september 2019 in de Toneelschuur Haarlem.

"Smeltend ijs verdwijnt en stilte verschijnt"
– Theaterkrant (Hans Smit)
Lees meer

Bekijk ook