menu Programma

Theater voor Keti Koti 2020

word nu veenfriend
MUZIEKTHEATERETENVRIJHEIDHERDENKEN

Voor deze derde editie van Theater voor Keti Koti van de Veenfabriek komen Maureen de Jong, Khadija Massaoudi, Jacintha Groen, Bastiaan Woltjer en Joeri Vos samen, om tijdens het koken te zingen, van gedachten te wisselen, van elkaar te leren en stil te staan bij de geschiedenis van de slavernij en hoe deze nog altijd doorwerkt. Massaoudi zingt een lied van de Afro-Turkse zangeres Esmeray, op de trombone begeleid door Woltjer. Zonder live publiek voor nu helaas, maar Carin Bazuin en Khadija Massaoudi maken tijdens de middag en avond een kort filmverslag dat hieronder en op YouTube te zien is.

Lees hier over ons jaarlijkse initiatief Theater voor Keti Koti.

recept Krieltje Oorlog (door Maureen de Jong)
We herdenken vandaag met een krieltje oorlog met heerlijke pindasaus from scratch uit de vijzel. Voor een optimale slow down raad ik je aan om de saus ook daadwerkelijk in de vijzel te bereiden, het langzaam met de hand fijnmalen van de kruidenpasta met de pinda’s geeft helend veel ruimte om te herdenken. Om niet te vergeten.

Men denkt dat een frietje oorlog, patat met mayonaise en pindasaus met of zonder rauwe ui iets te maken heeft met de koloniale geschiedenis van Nederland en Indonesië maar niets is minder waar. In de 16e eeuw werd de pinda vanuit Zuid-Amerika naar Europa gehaald door de Spanjaarden en Portugezen en vervolgens verspreid naar Azië en Afrika. De Nederlanders die in de 17e eeuw in Indonesië waren hielden zich vooral bezig met de handel in specerijen, en het behouden van het monopolie daarop ging met bloedige taferelen gepaard. De pinda was voor hen een oninteressant product. Pas in begin van de 20e eeuw kwam de pinda als lekkernij in de picture in Nederland, Chinese arbeidsmigranten verkochten pinda’s op straat en in de loop van tijd openden sommige van hen restaurants. Na de oorlog en de onafhankelijkheidsstrijd in Indonesië, met de komst van honderdduizenden (Indische) Nederlanders naar Nederland, openden meer chinese restaurants die ook koks uit voormalige Nederlands Indië aannamen en het Chin. Ind. Rest. was geboren. Saté, nasi en pindasaus werden gangbare smaken. In deze tijd verspreidden frietkramen zich ook steeds meer over het hele land vanuit Brabant en waarschijnlijk is op een gegeven moment het patatje oorlog ontstaan, waarvan de naam waarschijnlijk meer refereert aan de rotzooi op je bord dan aan oorlog.

Krieltje Oorlog voor 4 personen
4 krieltjes, beetgaar gekookt in lichtgezouten water
1 eetlepel zonnebloemolie
tube zaanse mayonaise
1 kleine witte ui, fijn gesnipperd

Voor de pindasaus
3 el zonnebloemolie
3 tenen knoflook, in dunne plakjes
1 sjalotje, in dunne plakjes
2 rode pepers, in fijne ringen
(Als je het wat pittiger wilt maken voeg je ook 1 rode rawit peper toe, ook in fijne ringen)
2 theelepels trassi (gedroogde garnalenpasta)
1 theelepel petis udang (garnalenpasta)
2 kaffirlimoenblaadjes, nerf verwijderd en fijngesneden
150 gram geroosterde vliespinda’s
2 theelepels losse palmsuiker
2 eetlepels ketjap manis
sap van 1/2 limoen
zout

Maak de pindasaus
Verhit de olie in een wok op middelhoog vuur en fruit er de sjalot, knoflook, rode peper (rawit), trassi, petis udang en het kaffirlimoenblad ongeveer 5 minuten in.

Doe de ingrediënten samen met de vliespinda’s in een vijzel en maal ze tot een middelfijne pasta. (Dit kan je ook in een keukenmachine doen, is natuurlijk minder DIY maar okee. Let wel op dat je het niet té fijn maalt, dus niet zoals pindakaas, anders komt er teveel olie vrij).

Breng in een steelpan op middelhoog vuur de boemboe met ongeveer 100 ml water zachtjes aan de kook. Voeg de palmsuiker toe en blijf roeren tot de saus ingedikt is. Mocht de saus te dik worden voeg dan 1 eetlepel water toe.

Neem de pan van het vuur en voeg de ketjap en limoensap toe. Breng op smaak met zout.

Maak het gerecht
Bak de krieltjes in een voor verhitte oven op 180 graden met een beetje olie tot ze goudbruin zijn. Je kunt dit ook in de pan doen.

Zet 4 bordjes klaar, als de krieltjes bijna klaar zijn spuit je op elk bordje een dot mayonaise, druk in elke dot een goudbruin de krieltje en schep een eetlepel pindasaus erover heen. maak af met een schepje uisnippers en steek een nederlands vlaggetje in elk krieltje oorlog.

Smakelijk!

Bekijk ook