menu Programma

Candide

Paul Koek werkt met een gemengde Duitse en Nederlandse cast van acteurs en muzikanten

word nu veenfriend

Muziektheatergezelschap de Veenfabriek opent het nieuwe theaterseizoen van Schauspielhaus Bochum met CANDIDE. Regisseur Paul Koek werkt met een gemengde Duitse en Nederlandse cast van acteurs en muzikanten. Het is de start van een driejarige samenwerking met Schauspielhaus Bochum.

CANDIDE (Voltaire)
Wanneer Candide wordt betrapt met Cunegonde, de dochter van de Baron, wordt hij het kasteel uitgegooid. Van zijn leraar meester Pangloss heeft Candide geleerd dat hij leeft in het beste van alle mogelijke werelden. Met in zijn hart het brandende verlangen ooit weer met Cunegonde verenigd te worden, zwerft hij over de wereld. Overal waar hij komt, in Bulgarije, Nederland, Portugal, Argentinië, Eldorado, Suriname, Engeland, Frankrijk, Italië en Turkije overkomen hem echter de vreselijkste dingen. Toch blijft Candide optimistisch.

Voltaires roman uit 1759 drijft de spot met het gangbare wereldbeeld in zijn tijd dat de wereld weliswaar niet ideaal is, maar dat het nu eenmaal de beste van alle mogelijke werelden moet zijn, omdat God hem gemaakt heeft. CANDIDE is een met zwarte humor doorspekte, filosofische vertelling waarmee Voltaire de vraag stelt of deze wereld zo is als hij moet zijn, of dat er, als de mens het heft in eigen handen neemt, nog iets beters van te maken valt.

"Paul Koeks opmerkelijke regie betovert en verbaast"
– Volkskrant (Karin Veraart)
Lees meer
"Een tegendraads, fonkelend stuk theater"
– Süddeutsche Zeitung
Koek gebruikt het toneel als plek om verschillende (muziek)stijlen, ideeën en visies tegenover elkaar te zetten en uiteindelijk te verzoenen
– Parool (Simon van den Berg)
Lees meer

Bekijk ook