OVER DE VEENFABRIEK
Muziektheater met hart en ziel, dat maakt de Veenfabriek. Onder artistieke leiding van Joeri Vos ontstaat een eigenzinnig universum waarin theater en muziek moeiteloos samensmelten. Spelend met taal, muziek, eten en techniek zoekt het gezelschap voortdurend naar nieuwe vormen en biedt het frisse perspectieven op grote vragen. Een voorstelling van de Veenfabriek is een avontuur: altijd anders, verrassend en inspirerend, met een uitnodiging om samen op reis te gaan.
Dwaasbegeerte: Wat als ...?
De komende jaren laat de Veenfabriek zich inspireren door ‘de dwaas’: een figuur die onbevangen naar de wereld kijkt. Door overal vragen over te stellen en niets voor lief te nemen, maakt het gezelschap ruimte voor humor en absurditeit als bronnen van inzicht. Wat vaststaat, wordt vloeibaar; wat vanzelfsprekend lijkt, krijgt een nieuwe betekenis. Deze nieuwsgierige houding drijft de Veenfabriek om zichzelf en het publiek steeds opnieuw uit te dagen.
Hoe je ons zou kunnen kennen
De Veenfabriek bestaat al twintig jaar, komt uit Leiden en speelt voorstellingen in theaters en op festivals en locaties door heel Nederland (en soms zelfs daarbuiten). De Veenfabriek is een van de initiatiefnemers van theater voor Keti Koti en is oprichter van het Forum voor Dwaasbegeerte (FvD). Makers, spelers en muzikanten die vaak bij de Veenfabriek werken zijn naast Joeri Vos onder andere Ghaeth Almaghoot, Jacobien Elffers, Lena Entezami, Milena Haverkamp, Paul Koek (de oprichter), Ton van der Meer, Phi Nguyen, John van Oostrum, Shanice Redan, Teun Smits, Raphael Vanoli, Niki Verkaar en Bastiaan Woltjer. Je kan de Veenfabriek kennen van bijvoorbeeld The Fairy Queen (2014), Tulpmania (2015), Pinokkio (2018), Alles van Waarde (2018), Maria Maria Maria (2021), Recht (2022), Wereld van Wie (2023), Kunst (2024) of een van de vele andere iconische voorstellingen en projecten.
Iedereen die werkzaam is voor de Veenfabriek wordt beloond conform CAO Toneel en Dans (Fair Practice Code).
Stichting Veenfabriek heeft een ANBI-status, dankzij de Geefwet zijn je donaties dus fiscaal aftrekbaar. Meer informatie vind je hier.
“Ik denk dat theater vaste denkbeelden los kan weken, twijfel stichten en daarmee openheid naar de ander stimuleren – niet door het gemiddelde te laten zien maar door iedereen in zijn extremiteit serieus te nemen.” - Joeri Vos