Phi Nguyen koos dit recept speciaal uit om z'n soberheid. Blanc Manger werd in de Middeleeuwen meestal gegeten tijdens de vastenperiode - een tijd van bezinning. Op zoek naar een verrassend simpel en lekker dessert om bij het kerstdiner te maken? Dit toetje heeft de tands des tijds goed doorstaan. Een veganistische (!) amandelpudding om je vingers bij af te likken.
Recept voor blanc manger (4 personen)
Benodigdheden
100 gram amandelmeel
400 ml water
30 gram rijstmeel
40 gram suiker
½ theelepel zout
Bereiding
Doe het amandelmeel met het water in een pan en breng aan de kook. Haal direct van het vuur en laat een beetje afkoelen. Giet het amandelmengsel door een doek en vang het vocht op. De amandelpulp gebruik je niet in dit gerecht (maar gooi het niet weg, doe het bijvoorbeeld een cake mee).
Doe het amandelvocht met rijstmeel, suiker en zout in een pan en breng aan de kook. Laat het mengsel op een zacht vuur pruttelen tot het dik wordt. Giet het dan in een schaal of vier dessertglaasjes en laat koud worden en minstens 2 uur opstijven in de koelkast.
Iets feestelijker? Dien je Blanc Manger bijvoorbeeld op met vers fruit of een bramensaus.
Meer middeleeuws koken? Kijk op eetverleden.nl