Geur is supergek. Soms ruik je iets en maken je hersenen binnen een fractie van een seconde superveel van die neuronen verbindingen dinges enzo... Uit Wereld van Wie
Deze heerlijke stoofpot, met verse tomaten en gefrituurde tofu, bamboescheuten en een vleugje Aziatische magie, is niet alleen een feest voor je smaakpapillen maar ook een eerbetoon aan traditie. In de Vietnamese cultuur deel je dit gerecht niet alleen met vrienden en familie, maar ook met je voorouders.
Met chefkok en acteur Phi Nguyen maakten we de voorstelling Wereld van Wie. Een theatraal en ontroerend reisverslag van de reis die hij als peuter per boot maakte: van Vietnam, via Hong Kong naar Nederland. Tijdens de voorstelling werd voor het publiek Aziatisch gekookt en aansluitend gegeten. Deze Tomaten Bamboestoof was onderdeel van de maaltijd en is door Phi speciaal voor de voorstelling bedacht.
Ingrediënten (4 personen)
250 gram verse stevige tofu
150 gram gefrituurde tofu blokjes (kant en klaar bij toko)
1 bouillonblokje Bún bò Huế (bij toko)
2 tomaten
60 gram bamboescheuten (vers of uit blik)
0,5L water
Zonnebloemolie
Lente-ui
Verse gember
2 Sjalotjes
1 Citroen
Bereiding
1) Rasp ongeveer twee eetlepels verse gember.
Snijd twee sjalotjes in dunne halve ringen. Snijd de tomaten in blokjes.
2) Zet een (soep) pan op het vuur en doe er voldoende olie in om de gember en sjalot aan te fruiten. Als de sjalotjes glazig zijn voeg je de tomaten, bamboescheuten en het water met het bouillonblokje toe.
3) Breng aan de kook en voeg de twee soorten tofu toe. Laat het 25 min op een laag vuurtje rustig stoven.
4) Garneer met lente-ui ringen, en voeg naar smaak citroenzest en sap toe.
Serveer met rijst en je hebt een heerlijke vegan maaltijd.
Smaakt dit naar meer?
De komende tijd delen we meer recepten uit onze voorstellingen. Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief om niets te missen!