Binnenkort komen we met een nieuwe site maar voor nu moeten we even gebruik maken van deze pagina. Daarom staan er momenteel drie items op deze pagina:

1) VEENNACHT #0 op 03-05

2) MUZIEKTHEATER OVER 100 JAAR DE STIJL = DEEL #2: PIET MONDRIAAN

3) LORD OF THE FLIES

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

VEENNACHT #0 op 03-05

We gaan iets nieuws proberen en we willen graag dat je er bij bent. Naast de bekende Veenproeven - avonden midden in ons repetitieproces waarop we samen eten, proeven, ideeën uitproberen, lachen, vallen en weer opstaan en zo samen met jullie aan een volgende voorstelling werken - gaan we ook Veennachten organiseren. Woensdag 3 mei is de allereerste. De testversie. De public beta. Vanaf 19:00 zijn de deuren van de Veenfabriek open (Scheltema, Marksteeg 1 in Leiden, maar als je om zeven uur je eten nog niet op hebt mag je ook best wat later komen). Deze eerste Veennacht wordt georganiseerd door De Ontdekkingen: Lam Lai, Mei-Yi Lee, Ruta van Hoof en Teun Smits. Vier jonge toptalenten die in de periode 2017-2018 onder de vleugels van de Veenfabriek de ruimte krijgen hun eigen werk te ontwikkelen. We zijn trots dat we onze Ontdekkingen naar Leiden - de stad van ontdekkingen - konden halen, en zij stellen zichzelf deze avond graag aan je voor. Rond een uur of elf knalt de Leidse band Sezah ons de nacht in en daarvoor is er in het hele gebouw een vrolijk lentefeest: een muzikaal theatrale braderie. Onder het genot van drankjes en hapjes kan je ontdekken, ontmoeten en genieten van gelikte performances en gekke uitprobeersels. Je kan tips en ideeën geven aan Joeri Vos (graag! ;), die vanaf 2017 naast Paul Koek de nieuwe artistiek leider is. Je kan je laten schminken (of zoiets, we regelen iets leuks :) Je kan zelf muziek maken, heerlijke lenterolletjes maken, aanschuiven aan het diner voor gelukszoekers of naar de garage-sale, waar unieke Veenfabriek-spullen worden verkocht - misschien wel uit jouw favoriete voorstelling. In elke hoek van het gebouw is theater en muziek, van serieus tot ludiek (want dat rijmt), door vaste muzikanten en acteurs van de Veenfabriek en een boel collega's en jonge talenten die we 'gewoon leuk vinden'. Er mag gedanst worden, maar je mag ook met een biertje aan de bar blijven hangen (als dat je lukt) en filosoferen over het leven.


Iets anders nieuws wat we gaan uittesten: 'inkomensafhankelijke' toegangsprijzen. We willen graag zoveel mogelijk mensen de kans geven kennis te maken met de Veenfabriek en het tegelijk makkelijk maken om wat meer te betalen voor kunst. Dus verdien je benedenmodaal (of komt het deze maand gewoon niet zo goed uit) dan betaal je voor een toegangskaartje €10,00 en is je inkomen bovenmodaal dan is de prijs €15,00 Dit enkel op basis van vertrouwen: we gaan helemaal niets controleren en nergens moeilijk over doen. (Je hoeft dus geen loonstrookje mee te nemen of zo, en je mag trouwens ook altijd (nog) meer geven, als je bij de top 1% hoort bijvoorbeeld :) En er zijn uiteraard geen privileges voor wie meer betaalt. Je toegangsbewijs is inclusief 1 muntje waarvoor je een drankje of bij verschillende kraampjes iets te eten kan halen.

Voor reserveringen: http://bit.ly/vfvn0reservering

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

MUZIEKTHEATER OVER 100 JAAR DE STIJL = DEEL #2: PIET MONDRIAAN


Muziektheatergezelschap de Veenfabriek en muzikaal kunstenaarscollectief o k a p i werken heel 2017 samen aan een drieluik over kunstbeweging De Stijl.


Geheel in de stijl van het gedachtegoed van de kunstenaars Bart van der Leck, Piet Mondriaan en Theo van Doesburg werken de Veenfabriek en o k a p i in wisselende bezetting aan drie theatrale reflecties op het werk van deze kunstenaars. Het onderzoek beweegt zich daarbij van de akoestische en fysieke ruimte, via de elektrisch versterkte ruimte, naar een monumentale architectonische ruimte. Voortdurend stellen we onszelf de vraag 'Hoe kun je de grenzen tussen kunst en (dagelijks) leven opheffen en de kunst middenin de maatschappij plaatsen?', dezelfde vraag die centraal stond in het denken van De Stijl. Daarom bent u van harte welkom, niet alleen bij de presentaties, maar ook bij de Veenproeven én alle openbare repetities om mee te denken en te delen in het maakproces.


Piet Mondriaan – De bar: hedendaagse revue en machinale disco


We gaan uit van dromen en ideeën van Mondriaan die bij zijn leven nooit gerealiseerd zijn. Twee daarvan staan voor ons centraal: De neoplastische muziek en Mondriaan's visie op de bar oftewel het promenoir. Deze twee visies hadden alles met elkaar te maken: Het promenoir zou een plaats worden waar mensen in een moderne totaalbeleving konden dansen op de hoekige, mechanisch voortgebrachte neoplastische muziek.


Wij nodigen ons publiek uit in onze hedendaagse versie van Mondriaans bar waar scènes gespeeld worden naar teksten van Mondriaan en veel muziek te horen zal zijn: strakke, hoekige jazz, hedendaagse elektronische muziek, machinale muziek en dansmuziek. Onze bar is een hedendaagse revue en een machinale disco. Een plek waar in Mondriaan's woorden "De kinderlijke beleving, zoals die alleen in de bar kan zijn" heerst. Welkom in de bar! Laat uw oordelen achter bij de deur en kijk, luister, neem wat te drinken en dans als u wilt.


Veenfabriek
Sinds 2004 maakt de Veenfabriek aangevoerd door Paul Koek toonaangevend interdisciplinair muziektheater op locaties en in theaters in Leiden, Nederland en over de hele wereld. De Veenfabriek is een beweging van muzikanten, acteurs, beeldend kunstenaars en wetenschappers. We werken samen met verschillende theater- en muziekgezelschappen uit binnen- en buitenland, gaan verbindingen aan met ondernemers uit Leiden en daarbuiten, zetten projecten op met de Universiteit Leiden en met verschillende musea en geven met liefde onze ervaring en kennis door in de master muziektheater T.I.M.E. van het Koninklijk Conservatorium en op de verschillende Nederlandse toneelscholen. Vanaf 2017 wordt de artistieke leiding versterkt door regisseur en schrijver Joeri Vos. De Veenfabriek is beweging. Met muziek, theater, beeldende kunst, wetenschap, gastronomie, de actualiteit en persoonlijke verhalen creëren we interdisciplinaire ervaringen. Vanuit maatschappelijke nieuwsgierigheid zoeken alle makers naar het spanningsveld tussen muziek, spel en tekst. We vertrekken vanuit nieuwsgierigheid en bewondering voor de mens die de poging waagt en het goede nastreeft. Dankzij de unieke werkmethode van onderzoek en ontmoeting roept de Veenfabriek in al haar werk op tot empathie. We bewegen hoofd, hart en onderbuik. Het vastgeroeste schudden we los, wat rotsvast is breken we, de schoenmaker sleuren we weg bij zijn leest. Wat we teruggeven is de mogelijkheid tot veranderen: kinderlijk enthousiasme, oren die opengaan, een andere blik op de wereld, ruimte voor nieuwe ideeën en nieuwe paden om in te slaan. Op weg naar een betere wereld.


o k a p i
o k a p i is een groep van kunstenaars uit verschillende disciplines: muzikanten, componisten, theatermakers, performers en beeldende- en geluidskunstenaars. Ze is ontstaan vanuit de gedeelde noodzaak van deze 11 individuen om op zoek te gaan naar een nieuwe podiumtaal waarin poëzie en theatraliteit ontstaat vanuit het materiaal, het geluid, de plaats en de handeling.
o k a p i komt voort uit drie mechanische orkesten: het Paper Ensemble, het Sirene Orkest en the Phonograph Orchestra. Zo vormt de groep o k a p i een orkest met een bijzonder en eigentijds instrumentarium: een assemblage van muziekinstrumenten en geluidsmachines. Een elektrisch klavichord naast manshoge proppen papier, gelijkzwevend gestemde sirenes naast zelf ontworpen synthesizers. o k a p i is een orkest van de 21ste eeuw: niet monolithisch of hiërarchisch, maar beweeglijk, persoonlijk en poëtisch.

Credits
Curatoren Stijl #2 | Milena Haverkamp, Harpo 't Hart en Ton van der Meer
o k a p i en Veenfabriek | Jochem van Tol, Ibelisse Guardia Ferraguti, Harpo 't Hart, Oscar Jan Hoogland, Mei-Yi Lee, Gosse de Kort, Frank Rosaly, Jasper Stadhouders, Genevieve Murphy, Lam Lai, Jacobien Elffers, Niki Verkaar, Carmen Schabracq, Milena Haverkamp en Ton van der Meer.

Data
Za 13-05 van 14:00 – 15:00
Boekpresentatie Piet Mondrian The Complete Writings in de LUMC Galerie, Leiden

Ma 22-05 van 14:00 – 16:00
Openbare repetitie in de Veenfabriek (Scheltema), Leiden 

Di 23-05 van 14:00 – 16:00
Openbare repetitie in de Veenfabriek (Scheltema), Leiden 

Wo 24-05 van 19:00 – 22:30
Veenproef in de Veenfabriek (Scheltema), Leiden

Ma 29-05 van 14:00 – 16:00 
Openbare repetitie in de Veenfabriek (Scheltema), Leiden 

Di 30-05 van 14:00 – 16:00
Openbare repetitie in de Veenfabriek (Scheltema), Leiden 

Wo 31-05 van 19:00 – 22:30 
Veenproef in de Veenfabriek (Scheltema), Leiden

Vr 02-06 vanaf 12:00 & vanaf 15:00* 
Signature Festival in de Stadsgehoorzaal, Leiden 

Za 03-06 vanaf 12:00 & vanaf 15:00*
Signature Festival in de Stadsgehoorzaal, Leiden

Zo 04-06 vanaf 12:00 & vanaf 15:00* 
Signature Festival in de Stadsgehoorzaal, Leiden

*Twee speeltijden van anderhalf uur

Di 06-06 vanaf 12:00 & vanaf 15:00* 
Theatraal Concert in het Gemeentemuseum, Den Haag

Wo 07-06 vanaf 12:00 & vanaf 15:00*
Theatraal Concert in het Gemeentemuseum, Den Haag

Do 08-06 vanaf 12:00 & vanaf 15:00*
Theatraal Concert in het Gemeentemuseum, Den Haag

Vr 09-06 vanaf 12:00 & vanaf 15:00*
Theatraal Concert in het Gemeentemuseum, Den Haag

*Twee speeltijden van anderhalf uur

Reserveringen
Openbare repetities: http://bit.ly/vfdestijl2openbarerepetities
Veenproef Leiden op 24-05: http://bit.ly/vfvpdestijl2leiden
Veenproef Leiden op 31-05: http://bit.ly/vfvpdestijl2leiden2

Meer informatie
Veenfabriek: www.veenfabriek.nl / www.fb.com/veenfabriek
o k a p i: www.weareokapi.com / www.fb.com/okapiorkest
Boekpresentatie Piet Mondrian The Complete Writings: http://bit.ly/2p3zuYg
Signature Festival: www.leiden.nl/signaturefestival
Gemeentemuseum Den Haag: www.gemeentemuseum.nl

Dit project maakt onderdeel uit van het Leidse programma 100 jaar De Stijl. Kijk voor het gehele programma op www.leiden.nl/destijl.
De Stijl wordt mede mogelijk gemaakt door financiële bijdragen van het Fonds Podiumkunsten, de Gemeente Leiden, Cultuurfonds Leiden en het Gemeentemuseum Den Haag.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

LORD OF THE FLIES


Gebaseerd op de wereldberoemde roman van William Golding maakt Noël Fischer een rauw theateravontuur voor jongeren: Lord of the Flies(12+). Als enige overlevenden na een vliegtuigongeluk wacht een groep schooljongens op redding op een onbewoond eiland. Vrijheid en avontuur lonken. Lord of the Flies gaat over een groep jongens die razendsnel volwassen moet worden tegen de achtergrond van een oorlog, en daar hopeloos in faalt.


Het Nationale Toneel en NTjong in co-productie met muziektheaterensemble de Veenfabriek.


Kijk voor meer informatie en de speellijst op: www.nationaletoneel.nl/lord