Lord of the Flies

Gebaseerd op de wereldberoemde roman van William Golding maakt Noël Fischer een rauw theateravontuur voor jongeren: Lord of the Flies(12+). Als enige overlevenden na een vliegtuigongeluk wacht een groep schooljongens op redding op een onbewoond eiland. Vrijheid en avontuur lonken. Lord of the Flies gaat over een groep jongens die razendsnel volwassen moet worden tegen de achtergrond van een oorlog, en daar hopeloos in faalt.

Het Nationale Toneel en NTjong in co-productie met muziektheaterensemble de Veenfabriek.

Kijk voor meer informatie en de speellijst op: www.nationaletoneel.nl/lord

De Stijl

Gedurende heel 2017 werkt de Veenfabriek aan een aantal projecten rondom De Stijl; een groep kunstenaars vernoemd naar het in 1917 voor het eerst gepubliceerde tijdschrift De Stijl. Het was in de eerste plaats een project van kunstenaar en publicist Theo van Doesburg, de zelfbenoemde oprichter, redacteur en propagandist van De Stijl. Belangrijke leden van de kunstbeweging waren onder meer Piet Mondriaan, Bart van der Leck en Gerrit Rietveld.

De Veenfabriek viert dat de vermaarde beweging kunstenaars honderd jaar tevoren in Leiden begon en concentreert zich vooral op wat De Stijl als de kunstbeweging betekende. Wat is een kunstbeweging? Hoe functioneert het gedachtegoed van De Stijl vandaag de dag? Hoe maak je kunst volledig inzetbaar in de samenleving? De laatste vraag stond centraal in het denken van De Stijl.

De Veenfabriek werkt samen met de groep o k a p i, die net als De Stijl, is samengesteld uit kunstenaars, afkomstig uit zowel de podiumkunsten als uit de hoek van de beeldende kunst. In deze unieke samenwerking werken regisseur Paul Koek, de kunstenaars van o k a p i , muikanten en acteurs, studenten en jonge talenten allen samen aan een drietal voorstellingen die in en rondom Leiden te zien zullen zijn.

De Veenfabriek
Sinds 2004 maakt de Veenfabriek aangevoerd door Paul Koek toonaangevend interdisciplinair muziektheater op locaties en in theaters in Leiden, Nederland en over de hele wereld. De Veenfabriek is een beweging van muzikanten, acteurs, beeldend kunstenaars en wetenschappers. We werken samen met verschillende theater- en muziekgezelschappen uit binnen- en buitenland, gaan verbindingen aan met ondernemers uit Leiden en daarbuiten, zetten projecten op met de Universiteit Leiden en met verschillende musea en geven met liefde onze ervaring en kennis door in de master muziektheater T.I.M.E. van het Koninklijk Conservatorium en op de verschillende Nederlandse toneelscholen. Vanaf 2017 wordt de artistieke leiding versterkt door regisseur en schrijver Joeri Vos. De Veenfabriek is beweging. Met muziek, theater, beeldende kunst, wetenschap, gastronomie, de actualiteit en persoonlijke verhalen creëren we interdisciplinaire ervaringen. Vanuit maatschappelijke nieuwsgierigheid zoeken alle makers naar het spanningsveld tussen muziek, spel en tekst. We vertrekken vanuit nieuwsgierigheid en bewondering voor de mens die de poging waagt en het goede nastreeft. Dankzij de unieke werkmethode van onderzoek en ontmoeting roept de Veenfabriek in al haar werk op tot empathie. We bewegen hoofd, hart en onderbuik. Het vastgeroeste schudden we los, wat rotsvast is breken we, de schoenmaker sleuren we weg bij zijn leest. Wat we teruggeven is de mogelijkheid tot veranderen: kinderlijk enthousiasme, oren die opengaan, een andere blik op de wereld, ruimte voor nieuwe ideeën en nieuwe paden om in te slaan. Op weg naar een betere wereld.

o k a p i
o k a p i is een groep van kunstenaars uit verschillende disciplines: muzikanten, componisten, theatermakers, performers en beeldende- en geluidskunstenaars. Ze is ontstaan vanuit de gedeelde noodzaak van deze 11 individuen om op zoek te gaan naar een nieuwe podiumtaal, waarin poëzie en theatraliteit ontstaat vanuit het materiaal, het geluid, de plaats en de handeling.

o k a p i komt voort uit drie mechanische orkesten: het Paper Ensemble, het Sirene Orkest en the Phonograph Orchestra. Zo vormt de groep o k a p i een orkest met een bijzonder en eigentijds instrumentarium: een assemblage van muziekinstrumenten en geluidsmachines. Een elektrisch klavichord naast manshoge proppen papier, gelijkzwevend gestemde sirenes naast zelf ontworpen synthesizers. o k a p i is een orkest van de 21ste eeuw: niet monolithisch of hiërarchisch, maar beweeglijk, persoonlijk en poëtisch.

Speellijst

De Stijl #2: Piet Mondriaan

Maandag 22 mei - Veenfabriek/Scheltema - Leiden - Openbare repetitie (13:00 - 16:00)

Dinsdag 23 mei - Veenfabriek/Scheltema - Leiden - Openbare repetitie (13:00 - 16:00)

Woensdag 24 mei - Veenfabriek/Scheltema - Leiden - Veenproef

Maandag 29 mei - Veenfabriek/Scheltema - Leiden - Openbare repetitie (13:00 - 16:00)

Dinsdag 30 mei - Veenfabriek/Scheltema - Leiden - Openbare repetitie (13:00 - 16:00)

Donderdag 1 juni - Plantage Dok - Amsterdam - Veenproef

Vrijdag 2 juni - Stadsgehoorzaal - Leiden - Signature Festival (12:00 - 17:00)

Zaterdag 3 juni - Stadsgehoorzaal - Leiden - Signature Festival (12:00 - 17:00)

Zondag 4 juni - Stadsgehoorzaal - Leiden - Signature Festival (12:00 - 17:00)

Maandag 5 juni - Stadsgehoorzaal - Leiden - Signature Festival (12:00 - 17:00)

Dinsdag 6 juni - Gemeentemuseum - Den Haag (Tijden worden nog ingevuld)

Woensdag 7 juni - Gemeentemuseum - Den Haag (Tijden worden nog ingevuld)

Donderdag 8 juni - Gemeentemuseum - Den Haag (Tijden worden nog ingevuld)

Vrijdag 9 juni - Gemeentemuseum - Den Haag (Tijden worden nog ingevuld)